2012 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

Šokoladinis keksas

Myliu keksus. Labai patinka juos kepti (tikriausiai jau minėjau :). Ir žiūrėti kaip įtrūksta jų viršus labai patinka. Tad visai nenuostabu, kad dažniausiai kepamas keksas yra būtent šis: lengvai, greitai ir iš kasdienių produktų sumaišomas. Paprastas, bet neprastas. Todėl ne veltui apie šį keksą jau sklando legendos ir visai netikėtai jis tapo mano firminiu, kurį kepiau ir jubiliejams, ir gimtadieniams, ir šventėms, ir padovanoti negėda. Prisipažinsiu, pati esu ragavusi vos keletą kartų, bet šokoladiniam kepiniui atsispirti tikrai labai sunku (bet tenka). O skaniausias kitą dieną. Arba dar kitą, kai susistovi, savotiškai subręsta, sudrėksta, ir skonis dar labiau pasodrėja....


Kalėdoms

4 kiaušiniai
400 g cukraus
400 g sviesto/margarino
60 g juodojo šokolado
440 g miltų
100 g kakavos
4 g druskos
12 g geriamosios sodos
2 a.š. citrinos sulčių
200 ml vandens
2 v.š. vanilinio cukraus

Sviestą ištirpinti kartu su šokoladu. Kol šokoladas aušta, kiaušinius išplakti su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi. Į plakamus kiaušinius supilti šokolado-sviesto mišinį. Įpilti vandenį, citrinos sultimis gesintą sodą. Miltus sumaišyti su kakava ir lėtai įmaišyti į kiaušinių masę. Paruoštą tešlą sukrėsti į formą ir kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje, apie 1 val. Arba iki sauso medinio iešmelio.
Glajus pagal nuotaiką: tirpintas šokoladas su blizgiais pabarstukais, kiaušinio baltymas su maždaug stikline cukraus pudros (su, arba be, valgomais dažais). Kai keksas visiškai atvėsta aplieti pasirinkti glajumi ir papuošti (arba nepuošti).
Skanaus!

P.S. keksas gaunasi maždaug 1,6 kg. Kažkada kepiau ir mažus keksiukus, bet jie neprilygo didžiojo kekso skoniui.

mokslo metų pabaigai pažymėti

rudens šventei

2 komentarai: